Odprtje razstave Mitje Ilca: Meni je vseeno, tebi pa ne

Galerija Miklova hiša
Galerija Miklova hiša vljudno vabi na odprtje fotografske razstave z naslovom Meni je vseeno, tebi pa ne, domačina Mitja Ilca, ki bo v petek, 15. septembra, ob 19. uri, v Kersničevi kovačiji v Hrovači.

Fotograf Mitja Ilc v svoji seriji z naslovom Meni je vseeno, tebi pa ne predstavlja temačne utrinke lokalnega vsakdana. Njegove nočne podobe beležijo neatraktivne in obrobne prostore, ki na sebi nosijo tako partikularne kot univerzalne kontekste in zgodbe. Ilc izvorno prikazuje osebno videnje kraja, v katerem živi in deluje, vendar s tem obravnava tudi pojave, ki jih je moč najti kjer koli v sodobnem svetu. Na tem mestu se tako neizbežno dotakne tudi lokalne politike, ki vehementno in neovirano odreja življenje tukaj živeče skupnosti.

Kljub temu, da so fotografije v svoji osnovni intenci dokumentarne, pa v ospredje nenehno prehaja atmosferski učinek, ki ga je moč brati izrazito metaforično; namesto konkretnih zgodb povzemajo avtorjevo občutje bivanja v svojem (rojstnem) kraju. Mračno, morbidno in strašljivo vzdušje se odraža zlasti v podobah temačnih praznin in neuglednih prostorov malega mesteca. Pomanjkanje življenjskega utripa, opustošene degradirane cone, prazne konstrukcije in neštete ograde so videti kot opomniki preteklih in sedanjih družbenih, ekonomskih in političnih procesov, ki so zaznamovali kraj, državo in regijo. V fotografijah se zatorej prepletata osebna zgodba avtorja in kolektivni spomin kraja ter njegove pogosto apatične skupnosti. Avtor tako z vizualnimi sredstvi opozarja na enoumje, vdanost v usodo, strah pred spremembami in posledično na večni status quo, ki jo mnogi dojemajo kot najbolj „varno“ pot v prihodnost.

[Miha Colner]

 
 

Lokacija:

Kersničeva kovačija, Škrabčeva domačija, Hrovača
Hrovača 42, 1310 Ribnica

Čas:

od 2017-09-15 19:00:00
do 2017-09-15 23:30:00