22 JANUAR 2015

Predavanje dr. Mateje Kurir: Struktura modernega doma

Galerija Miklova hiša

 

 

Vljudno vas vabimo na predavanje dr. Mateje Kurir Struktura modernega doma: O evoluciji javnega in privatnega v domu modernizma, ki bo v petek, 23. januarja 2015, ob 18. uri v predavalnici Rokodelskega centra v Ribnici.

 

O predavanju:

V Rokodelskem centru se končuje razstava enega »vidnejših predstavnikov slovenske moderne arhitekture« Milana Miheliča. Razstavo bomo vzeli za izgovor, za nekakšno podlago za premislek o tem, kako je modernistična arhitektura oblikovala in strukturirala dom, v katerem bivamo danes. Kdaj so iznašli hodnik? Kdaj se je kuhinja premestila iz kleti v središče doma? Kdaj so težke zidove zamenjale lahkotne steklene površine? O tem, pa tudi o modernistični arhitekturi in njenih glavnih implikacijah, na kratko v 1-urnem predavanju.

 

O avtorici:

Dr. Mateja Kurir (1978) je avtorica, teoretičarka in projektni vodja. Doktorsko disertacijo z naslovom “Arhitektura v filozofiji; refleksija arhitekture kot sodobne umetniške forme v hermenevtični in strukturalistični filozofiji dvajsetega stoletja« je zagovarjala februarja 2014 na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Njeno osnovno polje zanimanja je teoretsko umeščanje arhitekturnega modernizma. Aktivna je kot članica Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent, kjer je bila med drugim pobudnica in avtorica oddaje Arhitektura govori. Objavila je številne znanstvene in poljudne članke, vezane predvsem na polje arhitekture in modernizma, med drugim tudi v filozofski reviji Phainomena. Mateja Kurir deluje tudi kot samostojna vodja projektov.